16. mar 2016 2 minutter

«Mission completed» i Emden

Ole Jan Aarvik er tilbake på Karmøy etter fire år i utlendighet. Det er «mission completed» for mannen som de siste årene har ledet Gasscos viktigste prosjekt: Byggingen av en ny gassterminal i Emden i Tyskland.
olejan

Utlendigheten begynte i København i 2011 med forprosjektering hos danske Rambøl, fortsatte i Dresden med deltaljprosjektering hos den tyske hovedleverandøren Linde og endte i Emden da selve utbyggingen startet der. I februar 2014 overtok Aarvik toppjobben som prosjektdirektør for «GEP» etter Egil Gjesteland.

- Det har vært en spennende reise med mange utfordringer å takle underveis. Spesielt har det vært krevende å få ulike kulturer til å forstå alvoret bak våre krav til helse, miljø og sikkerhet (HMS) på byggeplassen. Det er alltid en utfordring å få en felles holdning til HMS når mellom 15 og 20 ulike nasjonaliteter er involvert, forteller Aarvik.

Han er ikke aleine om å vende nesen hjemover. Et snaut dusin gassco-ansatte er tilbake ved hovedkontoret på Karmøy etter å ha bekledd ulike roller i prosjektorganisasjonen. Den nye mottaksterminalen for norsk gasseksport til Tyskland er mekanisk ferdigstilt og overlevert Gasscos driftsorganisasjon i Emden. Nå skal terminalen fylles med gass og alt prosessutstyr testes grundig ut før terminalen settes i ordinær drift.

- Jeg er svært tilfreds med at vi nå har ferdigstilt dette store prosjektet, og vil rette en stor takk til det meget kompetente teamet jeg har fått jobbe med i disse årene. Prosjektet er gjennomført innenfor de tidsrammer vi opererte med og til en betydelig lavere kostnad enn forutsatt, framholder Aarvik.

Den nye mottaksterminalen skal erstatte Norseas Gas Terminal (NGT) som ble satt i drift i 1977, og vil motta en betydelig andel av den norske gasseksporten til Tyskland gjennom rørledningen Norpipe. Ekofisk er blant feltene som leverer gass via Norpipe til Emden. 

Den nye mottaksterminalen skal offisielt åpnes 24. mai av den norske EU-ministeren, sammen med representanter for Tysklands regjering og delstatsregjeringen i Nedre Sachsen.

 (16.03.2016)