Helhetlig systemutvikling – i sammenheng med det totale energisystemet – er viktig for å opprettholde konkurransekraften til gassinfrastrukturen, maksimere verdien av ressursene på norsk kontinentalsokkel, og utforske nye muligheter og innovasjon som kan styrke både effektiviteten og bærekraften i energiforsyningen.
De norske energiressursene naturgass, vannkraft og vind, kombinert med lagringspotensialet for CO2 på norsk sokkel, er sentrale elementer i arbeidet med å avkarbonisere det europeiske energisystemet.
Lavkarbon-initiativer
Gassco jobber kontinuerlig for å sikre energiforsyningen fra norsk sokkel gjennom en bærekraftig og fremtidsrettet utvikling av infrastrukturen. Energiomstillingen utløser endringer som kan påvirke infrastrukturen Gassco har ansvar for, og karbonfangst og lagring (CCS) vil spille en kritisk rolle i arbeidet med å nå Europas klimamål. Gasscos nåværende aktiviteter innenfor lavkrabon verdikjeder er listet nedenfor.
På samme måte som Gassco arbeider med helhetlig systemutvikling for naturgassinfrastrukturen på norsk sokkel på vegne av Energidepartementet og industrien, har Energidepartementet nå signalisert at Gassco vil kunne få en tilsvarende rolle knyttet til fremtidig infrastruktur for CO2-transport.
Flere lagringstillatelser er allerede tildelt og departementet har bedt lisensinnhaverne om å legge til rette for at Gassco kan starte arbeidet som systemakritekt for CO2-transportløsninger i relevante prosjekter. Målet er å optimalisere mulige synergier og utnytte stordriftsfordeler for CO2-transport til norsk sokkel i samarbeid med industrien.
CO2T-prosjektet modnes som et mulig alternativ for å utvikle storstilt CO2-offshore rørledningstransportkapasitet fra nordvestlige Tyskland til norsk sokkel.
En mulighetsstudie ble gjennomført i 2023 for å vurdere ulike løsninger for storstilt CO2-transport til lagringssteder på norsk sokkel – både via skip og rørledning.Studien ble videreført til forberedelser for konseptfase, med særlig fokus på å ramme inn et konseptstudie for en rørledningsløsning fra Tyskland til norsk sokkel. Denne fasen ble avsluttet i mars 2025.
På vegne av syv lisensinnhavere på norsk sokkel modnes nå forretningsgrunnlaget for CO2T-prosjektet, i tett samarbeid med potensielle brukrtr og utvikler av landbasert transportnett i Tyskland.
Prosjektet har fått status som Project of Common Interest (PCI) fra EU-kommisjonen, som en del av et større initiativ kalt EU2NSEA. Dette initiativet omfatter en rekke prosjekter som dekker hele CCS-verdikjeden.
I søknaden om fornyet PCI-status, sendt i desember 2024, gikk Gassco inn som utbygger (promoter) av stamrørledningen CO2T på vegne av åtte lagningstillatelser på norsk sokkel. Prosjektet planlegges satt i drift fra 2030.
Gassco har gjennom flere år jobbet med hydrogenverdikjeden gjennom forskning og utvikling. FoU-programmet Nye Verdikjeder dekker rørtransport av hydrogen fra Norge til Europa, både gjennom eksisterende og nye rør, samt teknologiutvikling og kunnskapsbygging i hele verdikjeden. Programmet støtter blant annet flere forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) innen hydrogen.
I stortingsmeldingen Meld. St. 11 (2021–2022) ble Gasscos mandat utvidet til å omfatte en arkitektfunksjon for fremtidig hydrogeninfrastruktur for storskala eksport til Europa.
Gassco ledet arbeidet på vegne av industrien angående hydrogentransport fra Norge til Tyskland i H2T-prosjektet, som en del av det tysk-norske energisamarbeidet.
- Hydrogenarkitekt
- FoU (TQP, FME sentre)
- German-Norwegian Clean Energy Cooperation
I januar 2022 ble det innledet dialog mellom Tyskland og Norge for å styrke og videreutvikle landenes 40 år lange enregisamarbeid. Arbeidet er hovedsakelig fokusert på energiomstillingen, og lndene ble enige om å gjennomføre en felles mulighetsstudie av storstilt hydrogenproduksjon i Norge, og transport og distribusjon til forbrukere i Tyskland.Gassco ble bedt om å lede den norske delen av denne felles mulighetsstudien, sammen med vår tyske samarbeidspartner DENA. Formålet med studien var å verifisere om en hydrogenverdikjede fra Norge til Tyskland er teknisk og kommersielt gjennomførbar.
Premisset for studien er at arbeidet skal utføres av og for industrien og ta untgangspunkt i faktiske prosjekter i hele verdikjeden. Resultatene skal bidra til beslutningsgrunnlag for eventuell videre modning. Prsjektet har hatt 2030 som mulig oppstartstidspunkt.
Les rapporten her - H2T-prosjekt